REGION WINE STORE

МАГАЗИН ЗА ВИНО

Проект: 2016
Статус: реализиран 2016
Клиент: частен
Местоположение: гр. Несебър, Стар град
Площ: 30кв.м
Снимки: Ралица Стойнова

Region Wine Store е бутиков магазин за вино, в който е представена нестандартна селекция от български изби с ограничен брой бутилки. Собствениците умишлено търсят тази ниша, а не поредния магазин за евтин алкохол на морето.

Интериорното решение се стреми да отрази по най-добър начин идеята на възложителите. Виното е превърнато в експонат, декор и основен елемент на интериора. Двете дълги стени на помещението са покрити с винени бутилки, които са подредени върху стойки, проектирани за това помещение. На нивото на очите стойките са пресечени от метална кутия в която бутилките са подредени една до друга и имат етикети с цена. Фокусът на композицията е виненочервеният обем, в който е поместена касата, кът за дегустация и логото на магазина, което също е част от проекта.

Магазинът е разположен в приземния каменен етаж на съществуваща жилищна сграда в Стария град на Несебър. Поради особеностите на мястото и неговата защита като обект от Световното културно наследство, не е възможно да се отворят големи витрини, които да дават лице на търговската площ. Потърсен е друг подход, като дървените порти, характерни за Стария град, са интерпретирани по модерен начин, в металните им дръжки е интегриран надписът „вино“, който недвусмислено дава информация за дейността на магазина.