SPRING HOUSES

Проект: 2021-2022
Статус: в строеж
Клиент: частен
Местоположение: София, кв. Бояна
Визуализации: Георги Тренчев

SPRING HOUSES e комплекс от три самостоятелни еднофамилни жилищни сгради. Той е разположен в имот с площ от 1457кв.м. и се намира в полите на Витоша, в един от най-предпочитаните райони на София. Локацията предлага лесни връзки с града посредством бул. “Кумата” и бул. “Околовръстен път”.

Всяка къща е разположена в самостоятелен двор с южно и западно изложение. Пешеходният и автомобилен достъп до всеки имот е индивидуален, като е търсена максимална уединеност. Къща 1 е достъпна директно от ул. Радецки. До Къща 2 се стига посредством частна алея, която е част от дворното й пространство, докато Къща 3 е достъпна от ул. Пролет.

Къщи 1 и 2 се състоят от три нива, като първото ниво е заето от гараж за 3 автомобила, обслужващи помещения и антре. То е достъпно само от североизток, от където става влизането, както за пешеходци, така и за автомобили.

На второ ниво се намира зона “ден” с дневна, кухня, трапезария и гостна спалня със санитарен възел. На трето ниво са обособени 2 детски спални с баня, мокро помещение и родителска спалня с балкон, дрешник и отделна баня.

Къщите, макар и подобни като планова схема, имат отлики в обемно отношение, което се дължи на различния начин, по който контактуват с прилежащия терен. Дизайнът им е семпъл, като са подчертани горните два етажа, които подобно на бели кутии са стъпили върху стабилната каменна основа на сутеренния етаж. Всяка къща разполага с дворно пространство, което е достъпно от второ ниво, където е дневният тракт. Дворовете са достъпни и посредством външна градинска стълба за гости и др.