HOUSE K+M

Проект: 2017-2018
Статус: завършен 2020
Клиент: частен
Местоположение: София, кв. Бояна
Снимки: Марин Кафеджийски

Разработена за голямо семейство, къщата е разположена в м. Гърдова глава – частта от Бояна, където близостта до планината не е свързана с ограничено ослънчаване и в същото време осигурява прекрасни гледки към цялото Софийско поле. След продължителен и внимателен процес на проектиране и преминаване през множество варианти, беше избрана планова схема на два етажа.

Къщата е разположена в имота така, че от южната страна има просторен заравнен двор, който е по-ниско от прилежащата улица, което заедно с богатото озеленяване, осигурява дискретно пространство за обитателите. Пространството от северната страна е заето от гаража, който е изнесен в отделен обем и маневрената зона пред него.

Стаите са ориентирани на юг (с гледка към Копитото) и на запад (към Люлин планина), като по този начин са встрани от основната улица до имота, която е от изток. На долното ниво е разположена просторна дневна с кухненски бокс и барбекю с подвижни витрини.

Фасадите са облицовани с комбинация от фиброцимент и HPL с дървесен декор, а отделни елементи са с бяла мазилка и облицовка от алуминиеви композитни панели. Околното пространство е богато озеленено с разнообразни растителни видове с различна височина и гъстота, които осигуряват непрекъснато променяща се жива среда през различните сезони.