GENTLE HOUSE RESIDENCE

МНОГОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА

Проект: 2017
Статус: завършен 2019
Клиент: частен
Местоположение: София, кв. Бояна
Обща площ: 2 421 кв.м
Снимки: Марин Кафеджийски

GENTLE HOUSE – RESIDENCE e многофамилна жилищна сграда, разположена в подножието на Витоша – в.з. „Киноцентъра” на кв. Бояна – близо до бул. „Околовръстен път” и кръстовището с бул. „България”. Поместена е в парцела по начин, който осигурява максимална озеленена площ и ослънчаване, просторен южен двор, както и голямо отстояние от сградите, разположени в съседните имоти.

Сградата е четириетажна, с едно полуподземно ниво и с обща застроена площ от 2 421 кв.м. В нея има общо 12 апартамента с 2 или 3 спални. Помещенията са просторни, с подходящо изложение и гледки към града и планината. Разположените от южната страна на първото ниво жилища са двуетажни мезонети със собствен двор, при които се получава усещане, максимално близко до живота в еднофамилна къща. На последния етаж са разположени апартаменти с по-големи дневни и наклонен покрив, увеличена височина и максимално остъкляване от южната страна. В полуподземното ниво са разположени гаражи, паркоместа и складове, както и входа на сградата с фоайе и помещение за охрана.

Архитектурният облик е подчинен на стремежа към интеграция със съществуващото застрояване в района, реализирано от същия инвеститор. Използваните материали и цветове са сходни с тези на съседните еднофамилни къщи – бяла мазилка, сив камък и обшивки от естествено дърво. Обемите умишлено са разделени на по-малки елементи, за да се избегне усещането за голяма сграда.

При строителството са използвани съвременни технологии, които да осигурят висок комфорт на обитаване. Отоплението и охлаждането се осъществяват с хибридни термопомпи с газови котли, като всички помещения са с подово отопление. Електрическата инсталация позволява осъществяване на коцепцията за „умна къща” с възможност за дистанционно управление на множество функции и компоненти.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЯ