GENTLE HOUSE IV

Проект: 2019-2020
Статус: завършен
Клиент: ДЖЕНТЪЛ ХАУС ЕООД
Местоположение: София, кв. Бояна
Площ: 738 кв.м.
Снимки: Марин Кафеджийски

В полите на Витоша се намира в.з. “Киноцентъра” на кв. Бояна – един от най-елитните и предпочитани райони на София. Имотът с площ от 922 м2 е разположен близо до
бул. “Околовръстен път” и кръстовището с бул. “България”, с лесни връзки до всички части на града.

GENTLE HOUSE IV е естествено продължение на серия от лукозни жилищни сгради, построени през последните години в района. Състои се от две еднофамилни сгради, които са разположени в отделни дворове с южно и източно изложение.
Търсена е максимална уединеност и самостоятелност на двата обекта, като за това допринасят и алеите, които осигуряват достъп до имотите, разположени на юг и разделят двете дворни пространства едно от друго.

Всяка от къщите се състои от три нива, като първото ниво е заето от гараж и обслужващи помещения. То е достъпно само от север, където се намира и улица “полк.Антон Кръстев”, от която става влизането, както за пешеходци, така и за автомобили.


На второ ниво се намира зона “ден” с дневна, кухня, трапезария и прилежаща барбекю-зона. На това ниво се помещава и гостна спалня със санитарен възел. На трето ниво са обособени 3 спални помещения със самостоятелни бани. Къщите са идентични като обемно-пространствено решение, но са вписани по индивидуален начин в имота, като са съхранени всички заварени в имота високи дървета. По този начин дворовете придобиват индивидуален почерк, като осигуряват интимитет на ползване.

Формообразуването следва ясни линии и цели постигане на максимална ергономия на употреба. Използваните материали – видим бетон, дърво, клинкер и стъкло излъчват семплост и класическа непреходност.

Сградите са номинирани в конкурса „Сграда на годината 2021“