HOUSE M

ЕДНОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА

Проект: 2018-2019
Статус: в строеж
Клиент: частен
Местоположение: София, кв. Драгалевци
Обща площ: 970 кв.м
Визуализации: Георги Тренчев

Проектирана за разрастващото се семейство на млад предприемач, еднофамилната жилищна сграда се намира в кв. Драгалевци на гр. София. Разработена след продължително проучване и запознаване с начина на живот на бъдещите ползватели, къщата е разположена в район с множество подобни резиденции, но с изричното намерение да се откроява сдържано.

Имотът е с неправилна форма и слаб наклон на север. Сградата е внимателно поместена в терена като едновременно е търсена премерена дистанция от разположената от ниската част улица и максимална площ от ослънчените южни страни.
Обширната проектна програма е разпределена на три нива.

Обемното решение на сградата отразява желанието на собствениците за дискретна изолираност към съседните сгради и улица и отваряне към собствения двор. Остъкляването е щедро към благоприятните посоки и пестеливо в северните посоки. Елегантна изтъняваща конзолна козирка от алуминиеви композитни панели подчертава основния обем от юг и намира своето продължение над входа, като обвързва хомогенно двете фасади. Материалите по тях следват логиката на обемите, като по-плътните части са решени с облицовка от фиброцимент, комбинирана с панели от HPL с дървесен декор, разположени до увеличените отвори от южните страни. Дограма с алуминиев профил и ламелни щори на всички прозорци допълват съвременното звучене и способстват за размиване на границата вън-вътре.